Menu hari ini LAKSAM
LAKSAM
Bahan-bahan
•3cwn tpg beras
•1/2 cwn tpg gandum
•4cwn air suam
Cara-cara
1. Cara buat laksam: Gaulkan semua bahan-bahan. Sapukan tudung periuk dengan sedikit minyak masak-utk mengelak dari melekat. Ambik sedikit adunan dan letakkan di atas tudung periuk. Kukus sampai masak.
2. Bila dah masak, keluarkan. Biarkan sekejap sebelum digulung- supaya laksam kelihatan licin dan cantik. Sementara tu letaklah sedikit adunan ke atas tudung periuk lain dan kukus sampai masak. Ulang sampai habis
bahan kuah
•Ikan(direbus,dibuang tulang)
•halia
•bawang putih
•sedikit bawang merah/besar
•sedikit lada hitam
•Santan
•Asam keping
•sedikit garam
•Sedikit gula
Cara-caranya:
kisar isi ikan, halia, bawang putih, bawang merah dan lada hitam. Kemudian masukkan ke dalam periuk bersama bahan-bahan lain. Masak sehingga agak pekat.
Bahan ulam
•timun,kcg panjang,taugeh,daun kesum(dipotong halus)
Sambal
•cili merah
•belacan
•garam
•limau
Cara-caranya:
cili merah tumbuk dgn belacan,tambah garam sedikit dan perahkan limau
Terima kasih Mai, Zana dan My Resepi berkongsi resepi.
No comments:
Post a Comment