Sunday, October 30, 2011

Laksam

Menu hari ini LAKSAM



LAKSAM

Bahan-bahan
•3cwn tpg beras
•1/2 cwn tpg gandum
•4cwn air suam

Cara-cara
1. Cara buat laksam: Gaulkan semua bahan-bahan. Sapukan tudung periuk dengan sedikit minyak masak-utk mengelak dari melekat. Ambik sedikit adunan dan letakkan di atas tudung periuk. Kukus sampai masak.
2. Bila dah masak, keluarkan. Biarkan sekejap sebelum digulung- supaya laksam kelihatan licin dan cantik. Sementara tu letaklah sedikit adunan ke atas tudung periuk lain dan kukus sampai masak. Ulang sampai habis

bahan kuah
•Ikan(direbus,dibuang tulang)
•halia
•bawang putih
•sedikit bawang merah/besar
•sedikit lada hitam
•Santan
•Asam keping
•sedikit garam
•Sedikit gula

Cara-caranya:
kisar isi ikan, halia, bawang putih, bawang merah dan lada hitam. Kemudian masukkan ke dalam periuk bersama bahan-bahan lain. Masak sehingga agak pekat.

Bahan ulam
•timun,kcg panjang,taugeh,daun kesum(dipotong halus)


Sambal
•cili merah
•belacan
•garam
•limau

Cara-caranya:
cili merah tumbuk dgn belacan,tambah garam sedikit dan perahkan limau


Terima kasih Mai, Zana dan My Resepi berkongsi resepi.

No comments:

Post a Comment